Maailman koirarodut

Maailmassa on yhteensä yli 400 miljoonaa. Suomessa koiria on noin 700 000.

Kansainvälisen kennelliiton mukaan hyväksyttyjä koirarotuja on 360 kappaletta. Suomessa rekisteröityjä rotuja on 320 kpl.

Koirarodut on jaoteltu rakenteen ja käyttötavan mukaan roturyhmiin.

Ryhmiä on kymmenen ja ne ovat:

  1. Lammas ja karjakoirat
  2. Pinserit, snautserit, molossotyyppiset ja sveitsinpaimenkoirat
  3. Terrierit
  4. Mäyräkoirat
  5. Pystykorvaiset ja alkukantaiset koirat
  6. Ajavat ja jäljestävät koirat
  7. Kanakoirat
  8. Noutajat, ylösajavat koirat ja vesikoirat
  9. Seurakoirat ja kääpiökoirat
  10. Vinttikoirat

Rotumääritelmässä kuvataan jokaiseöle rodulle ominaiset piirteet, ulkonäkö, luonne ja liikkeet. Rodun alkuperämaa ja sen maan kenneljärjestö huolehtivat rotumääritelmistä. Suomessa tästä vastaa Suomen kennelliitto.

Kenneljärjestöjen hyväksymiä koirarotuja kutsutaan puhdasrotuisiksi. Kahden eri lajin edustajien jälkeläiset ovat sekarotuisia. Koiria jalostetaan eri käyttötarkoituksiin. Ennen jalostuksella haettiin ihmiselle hyödyllisten ominaisuuksien kehitystä, esimerkiksi metsästyskyvyn parantamista.Nykyään jalostuksella pyritään kehittämään enemmän ulkonäköä ja luonnetta.

Koirien alkuperä juontaa juurensa Itä-Aasiaan.

Nykytutkimusten mukaan koirien DNA on tänä päivänä hyvin samankaltainen kuin tuhansia vuosia sitten.

Maailman suosituin koirarotu on labradorinnoutaja. Suosittuja rotuja ovat lisäksi: saksanpaimenkoira, villakoira, chihuahua, kultainennoutaja, yorkshirenterrieri, mäyräkoira, beagle, bokseri.

Suomessa suosittuja koiria labradorinnoutajan jälkeen ovat jämtlanninpystykorva, suomenajokoira, suomenlapinkoira, shetlannin lammaskoira.

Suomessa rekisteröidään vuosittain vajaa 50 000 koiran pentua. Määrä kasva muutamalla sadalla joka vuosi.

Suurimpina koirarotuina pidetään korkeutensa puolesta irlanninsusikoiraa ja tanskandoggia. Painavimpia rotuja ovat mastiffi ja bernhardinkoira. Korkeimpien koirien säkäkorkeus on 79cm ja painavimpien maksimipaino 110kg. Maailman pienin koirarotu on chihuahua jonka säkäkorkeus on noin 15-23cm ja paino 1,5-3kg.