Koiran hankinnasta

Koiran hankinta on iso päätös. Asiaa tulee miettiä etukäteen tarkoin.

On paljon asioita joista täytyy ottaa selvää. Koiran hankinta on elämää mullistava valinta. Koiran myötä perhe saa yhden jäsenen lisää. Koiraa ei hankita samalla tavalla kuin haettaisiin maitoa kaupasta. Ei kannata valita ensimmäistä pentua mikä eteen tulee. Koiran tulee sopia perheeseen.

On paljon erilaisia koirarotuja ja niiden tarpeet vaihtelevat suuresti. Täytyy tietää miten paljon on valmis panostamaan koiran hoitoon. Miten paljon pystyt ja haluat käyttää aikaa koiran ulkoilutukseen?

Toiset rodut vaativat paljon ulkoilua ja aktiviteetteja. Parin minuutin pissalenkki ei todellakaan ole riittävästi kaikille roduille.

Haluatko helppohoitoisen turkin vai oletko valmis opettelemaan trimmauksen salat? On rotuja joiden turkit vaativat paljon hoitoja.

Onko perheessä lapsia tai muita lemmikkejä?

Kaikki koirat eivät tule toimeen lasten kanssa. Jotkut rodut taas ovat omiaan myös lapsiperheisiin. Oletko valmis ottamaan elämääsi pitkäaikaisen kumppanin?

Nettitestit

Netissä on monia erilaisia testejä, joiden avulla voi saada viitteitä siitä millainen koira olisi itselle sopiva.

Testeissä kysytään kysymyksiä elämäntilanteestasi, tarpeistasi ja toiveistasi. Valintaa ei ole tietenkään pakko tehdä testin perusteella, mutta se voi antaa hyvää suuntaa siitä mihin suuntaan lähteä miettimään sopivaa koirarotua.

Koiran valintaan saattaa vaikuttaa suuresti se, onko sinulla aiempaa kokemusta koirista. Jos olet hankkimassa elämäsi ensimmäistä koiraa, ei välttämättä suositella valitsemaan rotua joka vaatii todella kovaa koulutusta. Toki, koirankoulutusta oppii, mutta pelkkä koiran hankkiminen on niin suuri elämänmuutos, ettei kannata haalia itselleen liikaa haasteita.

Erilaiset koirat

Koira suhtautuvat vaihtelevasti toisiin koiriin ja ihmisiin. On syytä miettiä tulevaa elinympäristöä valintahetkellä. Jos koira tulee asumaan kaupungissa kerrostaloalueella, joutuu koira väkisinkin kohtaamaan ihmisiä ja toisia koiria ulkoillessaan. Jos taas asuu maalla, saattaa koiran sosiaaliset kontaktit olla hyvinkin vähäisiä. Nämä voivat vaikuttaa pieniltä asioilta, mutta ovat loplta isoja juttuja. Ei ole kenellekään mukavaa jos koira ahdistuu ja räksyttää aina ulkoillessaan.

Koira voi elää rinnallasi 15-vuotta.Koiraa ei voi ottaa lemmikiksi ja hylätä, kun ei enää kiinnosta.

Kestääkö taloutesi koiran menot?

Koirasta tulee yllättävän paljon kuluja. Koira tarvitsee jatkuvasti ruokaa. Se tarvitsee myös leluja ja tarvikkeita. Eläinlääkärikuluihin kannattaa varautua. Koira voi sairastua yllättäen, eikä ole ilmaista lähteä viemään koiraa päivystykseen.

Koira tarvitsee myös rokotuksia. Eteen voi tulla onnettomuuksia. Näitä varten on olemassa koiravakuuuksia. Vakuutus korvaa eläinlääkärikuluja pennusta alkaen. Jos on innokas harrastamaan koiran kanssa, näistä harrastuksista syntyt kuluja.Jäsenmaksuja, matkakuluja, osallistumiskuluja ja harrastustarvikemaksuja.

Kulut vaihtelevat paljon koirasta riippuen. Yksi voi kuluttaa koiraansa kuukaudessa 60€ ja toisella rahaa voi palaa 600€. Tärkeintä on olla varautunut yllättäviinkin kuluihin.

Koiran hankintaa kannattaa pohjustaa hankkimalla mahdollisimman paljon tietoa. Ikinä ei voi tehdä liian paljon taustatyötä.

Kun on tehnyt tarpeeksi töitä valinnan eteen, saa parhaimmillaan elämäänsä uskollisen ystävän joka tuo iloa pitkäksi aikaa. Ei ole oikein koiralle tai omistajalle jättää taustatyö tekemättä ja pettyä koira-arjen iskiessä vasten kasvoja. Koiran pitämisestä Koiralla voi olla monenlaisia rooleja ihmisen elämässä. Koira voi olla lemmikki ja seuralainen. Tämän lisäksi koiria käytetään monissa työtehtävissä, harrastuksissa ja avustajina. Koiraa käytetään työtehtävissä apuna vahtikoirana, sotakoirana, rajakoirana, pommikoirana, poliisikoirana.

Koiran omistaja on vastuussa koiran hyvästä elämästä. Koira vaatii rajoja, rakkautta, aktiviteettejä ja ravintoa. Kaikki koirat vaativat koulutusta. Niille täytyy opettaa miten toimia, mikä on hyväksyttävää ja mikä ei. Koiran kasvatusta voi verrata lapsen kasvatukseen. Koiran kanssa tarvitaan pitkäjänteisyyttä. Monien asioiden kanssa tarvitaan toistoja toistojen perään. Jos kiellät koiraa kerran, se ei todennäköisesti mene kerrasta perille. Vaaditaan hermoja käydä läpi samoja tilanteita yhä uudelleen. Onneksi työ palkitaan lopulta. Koulutus tuottaa usein tulosta, luovuttaminen mitätöi tehdyt työt. Koiran omistajan täytyy oppia lukemaan koiraansa. Koska koira ei osaa ilmaista itseään sanoin, on äärimmäisen tärkeää havainnoida koiran antamia merkkejä. Koiran omistajan tulee taata koiralle hyvä ja turvallinen koti. Onneksi tänä päivänä apua on saatavilla ja netistä löytyy kattavasti tietoa.

Konkreettisia asioita joita kannattaa hoitaa ennen kuin koira tulee kotiin. Järjestele kotisi koiraa varten. Varaudu mahdollisiin alkuajan tuhoihin. Koira saattaa eroahdistuksesta johtuen tai tylsyyttään pureskella tavaroita. Laita tärkeimmät ja arvokkaimmat esineet piiloon. Matot kannattaa suojata tai poistaa aluksi. Tee ympäristöstä turvallinen koiralle. Siirrä pois esineet joihin se saattaa loukata itsensä.Estä pääsy tiloihin joihin et halua koiran pääsevän. Varaudu esimerkiksi märkään lätäkköön sängyssäsi.

Aikaa koirallesi

Varaa mahdollisuuksien mukaan aikaa koiralle. Koiran hakinta olisi hyvä ajoittaa niin, että voit olla alkuun mahdollisimman paljon sen seurana. Kaiken ollessa uutta, koira tarvitsee aikaa ja seuraa sopeutuakseen. Anna koiralle rauhaa tutustua uuteen kotiinsa. Ole pitkäjänteinen ja armollinen sille.

Koiran asetuttua taloksi kannattaa aloittaa sisäsiistiksi opettaminen, tottelevaisuusen opettelu, kodin sääntöjen opettelu. Huolehdi ruokinnasta, ulkoilutuksesta ja koulutuksesta.