Koiraharrastus

Jokaisen koiran kanssa voi harrastaa!

Koira ei välitä palkinnoista. Harrastaminen voi olla tavoitteellista, mutta se ei ole mikään välttämättömyys.

Koiran kanssa harrastaminen opettaa uusia asioita. Koirasta voi löytyä aivan uudenlaisia piirteitä ja omat taidot kehittyvät siinä sivussa. Parhaimmillaan omistajan ja koiran side vahvistuu mielekkään tekemisen myötä. Harrastuksissa koira saa purettua energiaa ja stressiä, joka voi rauhoittaa koiran käytöstä ja auttaa häiriökäytöksisten koirien kanssa. Harrastusten parista voi itse löytää samanhenkisiä ihmisiä ja saada uusia ystäviä!

Koirille on olemassa lukemattomia harrastuksia. Monilla yhdistyksillä on olemassa omaa aharrastustoimintaa.

Koirakouluja löytyy laajalti Suomesta

Perustottelevaisuus- ja pentukurssien lisäksi tarjolla on monipuolisesti kaikkea. Kannattaa tutustua eri lajeihin ja miettiä mikä kiinnostaisi itseä sekä olisi mielekästä koiralle.

Koiraharrastuslajeja ovat esimerkiksi agility, toko, koiratanssi, canicross ja dobo.

Agilityssä on esteratakilpailu. Koira ohjataan ylittämään erilaisia esteitä. Agility tarkoittaa ketteryyttä. Agilityradalla on yleisimman parikymmentä estettä. Lajin parissa järjestetään paljon kilpailuja.

Toko tarkoittaa tottelevaisuuskoetta. Sen tarkoituksena on opettaa koiralle hallittua ja miellyttävää käyttäytymistä. Ohjaaja oppii käsittelemään ja kouluttamaan koiraa hallitusti.

Tottelevaisuuskokeessa tuomari arvioi opetettujen liikkeiden hallitsemista sekä koiran ja ohjaajan keskinäistä yhteistyötä. Lajissa järjestetään kilpailuja.

Koiratanssissa koira suorittaa musiikin tahdissa tottelevaisuusohjelmaa. Liikkuminen ja muoto on vapaata. Koiratanssi on vielä Suomessa hieman tuntematon laji, mutta yleistymässä jatkuvasti. Koiratanssi on alkujaan Englannista 90-luvulta.

Canicross on koirajuoksua. Laji on peräisin euroopasta ja on se on syntynyt valjakkokoirien harjoittelun kautta. Koirajuoksussa edetään niin nopeaa kuin ohjaaja juoksee. Canicross tarkoittaa koiraa ja maastoa. Lajin parissa järjestetään myös kilpailuja.

Dobo on suomalainen koiran ja ohjaajan välinen yhteinen liikuntamuoto. Dobossa tehdään erilaisia liikunnallisia harjoitteita yhdessä koiran kanssa tai koiraa apuna käyttäen. Dobo on erinomaista lihas- ja kuntoharjoittelua.

Koiran kanssa voi harrastaa myös palveluskoiralajeja. Kennelliitto kouluttaa myös kaverikoiria ja lukukoiria. Kaverikoira tuo elämyksiä ja iloa niiden ihmisten elämään joilla ei ole omaa koiraa.

Lukukoira kuuntelee lukijaa ja on läsnä. Koira ei välitä lukemisen virheistä tai nopeudesta vaan kuuntelee rauhassa.

Kannattaa tutustua oman paikkakunnan koiraharrastustoimintaan ja lähteä mukaan testaamaan olisiko se oma juttu!

Koiran kanssa harrastamisen ei ole pakko olla mitään edellämainituista. Jokainen omistaja luo koiransa kanssa omat kuviot ja rutiinit. Se mikä sopii yhdelle, ei välttämättä sovi toiselle. Kunhan koira saa tarpeeksi aktiviteettejä ja on onnellinen, asiat ovat mainiosti.